Xylitol – březový cukr

Konzumace potravin a nápojů obsahujících Xylitol místo klasického cukru přispívá k zachování mineralizace zubů a působí proti vzniku zubního kazu. To platí v případě, pokud produkt neobsahuje více než 5 g cukrů na 100 g u potravin pevné konzistence nebo 2,5 g cukrů na 100 ml v tekutinách.

Xylitol vypadá a chutná jako klasický cukr, ale má mnohem méně kalorií. Současně nezvyšuje hladinu cukru v krvi a proto je vhodný i pro diabetiky. Na rozdíl od jiných sladidel je Xylitol přírodního původu. Tato přírodní sloučenina má podobu bílých granulek. Pokud tedy opticky srovnáváme Xylitol s obyčejným cukrem, nenajdeme nijak velký rozdíl. Xylitol ale v zažívacím traktu nefermentuje, jako je tomu u glukózy, fruktózy nebo sacharózy.